Hem » Måltider och mat

Måltider och mat

vegetarisk måltid

Måltiderna består av mycket mera än bara mat; de är föda för kropp och själ. Måltiderna avnjutas med alla sinnen och ger livslust, njutning och hälsa. Måltiderna är intimt sammankopplade med förskolans och barnens dagsrytm. De äldre barnen hjälper till att duka bordet; alla lär sig bordsskick och turtagning.

Maten på Lilla Freja lagas med kärlek av vår husmor och består av en bas med utrymme för variationer. All mat är tillagad från grunden med ekologiska råvaror och biodynamisk så långt det är möjligt.
Genom att” kombinationsäta” får vi i oss alla näringsämnen.

Matsedel – bas Lilla Freja:
Matsedeln är en bas med utrymme för variationer. All mat är tillagad från grunden med ekologiska råvaror och biodynamisk så långt det är möjligt.
Genom att” kombinationsäta” får vi i oss alla näringsämnen. Vi äter baljväxter och mejeriprodukter för proteinet. Säd, ris och pasta för kolhydraterna. Äkta smör och oljor för fettet. Grönsaker i alla möjliga former. Frukt och bär förstås! Sallad serveras till alla måltider, olika beroende på maträtt, syrade morötter, vitkål, blandad sallad med fetaost, bönor och kikärter med mera.
Hembakat bröd i olika varianter med ost serveras alltid till soppa och även ibland till mellanmålet. Mellanmålet består i allmänhet av yoghurt och müsli eller havre- eller risgrynsgröt. På morgonen erbjuds frukost till de allra tidigaste, gröt eller smörgås. Förskolan har även en extra fruktstund både på förmiddagen och en sent på eftermiddagen.
Socker är vi försiktiga med och försöker undvika det i onödan, efterätt serveras på torsdagar. Till våra årstidsfester och andra högtider bakar vi bullar, kakor och tårtor.
Matsedeln nedan är ett urval av de rätter som lagas, vi använder så långt det är möjligt råvaror som är aktuella för årstiden.

Skärmklipp 2016-07-11 13.02.59

Foto: Keith McDuffee, Flickr